Online backup i skyen

Online backup i skyen

Online backup er efterhånden noget mange leverandører tilbyder i en eller anden form, men hvilken er den bedste og billigste løsning til dig som privatperson eller den mindre virksomhed? Produkterne kommer i mange afskygninger og ikke alle er deciderede backup løsninger, så man skal se sig lidt for før man vælger et produkt. Der er trods alt tale om backup af vigtige dokumenter.

Hvis du er en mindre virksomhed kan du som regel nøjes med et produkt, der er målrettet private, men hvis du er en større virksomhed har du brug for et Enterprise produkt. Jeg vil i denne sammenligning kigge på den bedste og billigste online backup løsning til private og den mindre virksomhed. Der er 5 store spillere på markedet: CrashPlan, Mozy, Idrive, Backblaze og Carbonite.

Opdatering: Crashplan har meddelt, at de vil fokusere på backup til virksomheder og derfor er den billigste backupløsning i øjeblikket Backblaze. Se artikel her. 

Jeg vil koncentrere mig om at sammenligne CrashPlan og Backblaze, da jeg mener, de er de bedste og billigste spillere på markedet.

Jeg bruger selv CrashPlan til dagligt og har for en del år siden brugt Mozy indtil de pludseligt ændrede deres prisstruktur, men jeg er spændt på, om det er tid til at genoverveje og måske skifte til en anden udbyder.

CrashPlan vs. Backblaze

CrashPlan er ejet af Code42 og har været på markedet siden 2007. Det kører på Windows, Mac og Linux. Det bruger 448-bits kryptering og data bliver gemt på flere af CrashPlans datacentre rundt om i verden.

Backblaze kører kun på Windows og Mac og bruger kun 128-bits kryptering. Til gengæld kører deres software “natively” modsat CrashPlan der bruger Java, og derfor kræver Backblaze ikke så mange system ressourcer.

Plads og pris på online backup

Begge firmaer tilbyder ubegrænset backup plads, så du kan lave backup af så meget data, du har brug for. Du skal dog være opmærksom på, at afhængig af din internet hastighed, kan det tage lidt tid at uploade f.eks 500 gb data. Når først data er uploadet, vil det kun være ændringer, der efterfølgende skal uploades, og det kan sagtens køre i baggrunden, mens du arbejder på computeren.

CrashPlan koster $59,99 pr. år og Backblaze koster $50 pr. år. CrashPlan har dog et “family” produkt, hvor man kan lave backup af op til 10 computere for $149,99 pr. år. Da de fleste efterhånden har mere end en computer, kan det godt betale sig i længden. Så kan man jo også tilbyde resten af familien gratis backup på deres computere.

Vinder: uafgjort. Skal du bare backe én computer, op vil jeg vælge Backblaze, og skal du backe flere computere op, vil jeg vælge CrashPlans “Family” plan.

Brugervenlighed

Crashplan
CrashPlans program interface

Både CrashPlan og Backblaze er nemme og simple at sætte op og bruge i det daglige. Backblaze udmærker sig ved at have et meget simpelt interface, mens CrashPlan har lidt flere indstillingsmuligheder. De virker begge fint uden at man skal tweake nogle indstillinger, men CrashPlans interface kan virke lidt mere uoverskueligt.

CrashPlan er skrevet i Java og bruger derfor flere systemressourcer på at køre, mens Backblaze har “native” programmer til både Windows og Mac.

Backblaze
Backblazes program interface

Vinder: Backblaze. Backblaze er simpel at bruge og virker som du forventer. De fleste brugere vil derfor have nemmest ved at bruge Backblaze. Har du brug for at kunne tweake dine settings eller lave backup af en linux computer, skal du i stedet vælge CrashPlan.

 

 

Genskabe data fra online backup

Det er selvfølgelig muligt at genskabe data med begge programmer, da det er hele idéen med at lave backuppen. Der er dog forskel på, hvor nemt det er. Både Backblaze og Crashplan kan lave webrestore via en browser, hvilket kan være brugbart, hvis man lige har glemt at få en fil med, som man skulle bruge. Derudover kan CrashPlan genskabe data direkte i deres software, hvilket gør det noget nemmere at genskabe alt data på en computer.

Vinder: CrashPlan. Crashplans mulighed for at genskabe store datamængder direkte i programmet, gør at man hurtigere er oppe at køre igen, hvis man mister sine data, computeren går i stykker eller bliver stjålet.

Fordele og ulemper ved CrashPlan og Backblaze

CrashPlan

 • Familie plan med mulighed for backup af op til 10 computere.
 • Ubegrænset backup plads.
 • Genskabe data direkte i softwaren.
 • Muligt at tweake backup indstillingerne, så de passer præcist til dit behov.
 • Crashplan gemmer slettede filer og gamle versioner for altid.
 • Kører Java og bruger derfor flere system ressourcer end Backblaze.
 • Kan køre på Linux.
 • 448-bits kryptering.

Backblaze

 • Simpel interface, der gør det nemt for de fleste at tage backup uden at skulle tænke over det eller bekymre sig om det.
 • Ubegrænset backup plads.
 • “Native” programmer, der ikke bruger så mange ressourcer.
 • Backblaze gemmer kun slettede filer og gamle versioner i 30 dage.

Vinder: Backblaze og Crashplan

Der ikke en klar vinder, da det afhænger af, hvad du skal bruge backuppen til og hvor mange computere, du skal backe op. Skal du kun lave backup af en enkelt computer, vil jeg vælge Backblaze, da det er nemt at bruge og derudover koster $10 mindre end CrashPlan om året.

Skal du lave backup af mere end en computer, vil jeg vælge CrashPlans “Family” plan, hvor der er mulighed for at lave backup af op til 10 computere. Drejer det sig om en mindre virksomhed, kan man her få en ret billigt online backup løsning til virksomhedens computere samt linux server eller NAS server, når bare der max er 10 computere.

Én ting er dog sikkert. Backblaze og CrashPlan er de to mest attraktive backup løsninger på markedet i øjeblikket, da de leverer ubegrænset backup plads og ubegrænsede fil størrelser til en billig pris.

De andre spillere på markedet (Mozy, Idrive og Carbonite)

Hvorfor er det lige præcis Backblaze og CrashPlan, der er interessante. Det drejer sig om to ting: ubegrænset plads og ubegrænsede filstørrelser.

Mozy fokuserer på Enterprise kunder, og derfor har deres billigste produkt MozyHome en begrænsning på 150 gb. Det er ikke meget i dag, med de filstørrelser og billedarkiver, vi alle ligger inde med.

Idrive Har ligeledes en begrænsning på 1TB. Det kan virke af meget, og for de fleste er det nok heller ikke en begrænsning. Jeg har dog hurtigt 1,5 TB data liggende på en maskine, og hvorfor acceptere en begrænsning på 1TB, når man kan få ubegrænset backup ved konkurrenterne.

Carbonite har en filstørrelse begrænsning på 4GB, hvilket de fleste nok ikke vil opdage. Men igen hvorfor acceptere denne begrænsning, når konkurrenterne har ubegrænsede filstørrelser.

EFTERLAD ET SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here